Ierland, een indruk |
Ierland, daar waar Europa ophoudt, een land dat al snel de sfeer van mysterie en sprookjes oproept.
Ierland is ruim twee maal zo groot als Nederland (inclusief Noord-Ierland) en telt slechts 4.9 miljoen inwoners. Het is daardoor het dunstbevolkte land van Europa. Dat staat op het platteland garant voor rust en uitgestrektheid
In Kerry, Zuidwest-Ierland is dat zeker het geval, in deze afgelegen, bergachtige streek wonen weinig mensen. Overal verspreid liggen oude cottages van natuursteen en farmhouses, daartussenin groene velden en of verwilderde, heideachtige stukken. De horizon van Kerry wordt getekend door de zee of door de afgeronde bergtoppen. Het land van de vrouwelijke vormen werd eens geschreven.
Geologisch gezien is Kerry een van de oudste gedeelten van het eiland. De bergmassa's vormen de restanten van het zgn. Hercynisch gebergte, een groot massief dat zo'n 300 miljoen jaar oud is. De baai van Kenmare werd door een gletcher uitgesleten, was het eens een fjord met hoge, steile wanden, nu is het een vriendelijk, glooiend landschap waarvan een grote bekoring uitgaat.
In de 17e eeuw is Ierland voor een groot deel van zijn bossen ontdaan; in Engeland bestond een grote behoefte aan eike- en beukehout voor de bouw van schepen en grote landhuizen. Hierdoor en door de van nature toch al slechte afwatering is het hoogveen/hiedelandschap ontstaan. Overal over de heuvels en bergen liggen de zgn. spreihoogvenen; dekens van veenmos met de daarbij kenmerkende flora. Pijpjesstro, Gaspeldoorn met zijn felgele bloemen en diverse heidesoorten bepalen het landschap. Een landschap dat overal doorsneden wordt door hedges; muurtjes van natuurstenen die los opeengestapeld liggen. ook deze muurtjes herbergen een eigen flora met Rodhodendrons, Fuchsia's, Kamperfoelie en Hulst. Vespreidt in het landschap liggen de nieuw aangeplante Sparrenbossen. De weidegronden worden gebruikt voor begrazing door koeien en in de meer onherbergzame streken worden schapen losgelaten. Meer dan eens zult u loslopend vee tegenkomen op de Ierse landwegen.
In het merengebied van Killarney, een nationaal park in Kerry , liggen uitgestrekte bossen die huisvesting bieden aan vele herten. Als u de ochtendvroegte niet schuwt, kunt u op een wandeling vanuit Kenmare heel wat wild bekijken.
Ierland is een Katholiek land, zo'n 98 % van de bevolking in de republiek is beleidend. Dit houdt in dat op zondag de kerk druk bezocht is, maar zeker niet dat het leven daarna stil ligt. Ieren bezoeken graag met het hele gezin de pub, waar het op zondagmiddag druk en gezellig kan zijn. En als de sfeer goed is dan wordt er muziek gemaakt en gezongen.
Kenmerkend voor het landschap in Ierland zijn de vele ruines, huizen krijgen in dit dunbevolkte land nog de gelegenheid om in verval te raken. Overgroeide hopen natuursteen zonder dak waar de schapen, koeien of geiten grazen. Deze overblijfselen tekenen ook het volksgeloof van de Ieren, oude huizen worden bewoond door geesten, haal het dak eraf en de geesten kunnen eruit. Tevens tekent het de grote leegloop van het land, in de afgelopen 150 jaar hebben miljoenen Ieren hun Land verlaten. In 1845 woonden er nog 8 miljoen mensen in het land drie jaar later, na the Great Famine, (de hongersnood) waren dat er nog slechts 4 miljoen. Velen waren gestorven van de honger en anderen hadden de wijk genomen naar Amerika of Canada.
Na de hongersnood nam ook het verzet tegen de Engelse overheersing, die toen al 700 jaar oud was toe, georganiseerd en met financiele steun van de Ieren aldaar begon de laatste fase van een lange strijd, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ierland vocht voor zijn onafhankelijkheid, pas in 1949 werd de republiek uitgeroepen. Voor velen is de strijd pas voltooid als ook Noord-Ierland deel uitmaakt van de republiek. Een strijd die op dit ogenblik in een nieuwe en positieve fase verkeerd.
Wat velen niet weten is dat Ierland de bakermat is voor het Christendom in Europa. Na de bekering van Ierland door St. Patrick in de 5e eeuw, was het de zendingsdrang van de kloostergemeenschappen in Ierland die zendelingen over het continent deed uitzwermen. Kloosters werden overal gesticht door de Ieren, van Italie tot in Duitsland. Onder deze zendelingen bevonden zich ook Bonifatius en Willibrord.
Van de vele kloostergemeenschappen zijn nog overal ruines overgebleven. Een van de beroemdste hiervan bevind zich op een eilandje voor de kust van het schiereiland Iveragh. Op Great Skellig bevinden zich de resten van een heremietenklooster bestaande uit cellen van losopeengestapelde stenen die daar al eeuwen staan en nog immer waterdicht zijn.
De kelten hebben in Ierland het sterkst hun stempel op de cultuur gedrukt De muziek, de instumenten,de typische lettervormen en het vlechtwerk, aales voortgekomen uit die oude cultuur. Ook de vele mythen en sagenvinden hun oorsprong bij de Kelten. De highcrosses; het kruis met de ring eromheen zijn overleveringen. Het heidense Keltische geloof heeft plaatsgemaakt voor een strenge, Katholieke leer waarbij de kerk een grote invloed heeft op het dagelijks leven. Toch is het bijgeloof nog sterk in Ierland, elfen, kaboutersen leprechauns zijn niet overwonnen door het Christendom en er is geen land in Europa zo rijk aan visioenen en bewegende heiligenbeelden
En dan de paarden. Ierland heeft een lange traditie op het gebied van de paardenliefhebberij. Het land is zeer rijk aan markten, sportevenementen en fokkers. Er zijn iniddels een aantal vermaarde Ierse paardenrassen zoals: de Connemara's, Ierse Cobs en Hunters. In ieder klein plaatsje is wel een Turfaccount te vinden, in deze wedlokalen staan de paardenraces boven aan de lijst.
Deze inleiding is slechts een hak op de tak door de tijd en het landschap van Ierland, voor een uitgebreide en gedetailleerde informatie zijn een aantal goede reisgidsen en andere boeken in de handel.
Ierland is een mooi land met een gevaar; het heeft de neiging om in je te kruipen om nooit meer weg te gaan.